Aktualijos, Naujausi

Kontroliuos bendrijas ir gyvenamųjų būstų administratorių?..

Liepos viduryje rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas pasirašė įsakymą „Dėl butų ir kitų patalpų savininkų bendrijų valdymo organų, jungtinės veiklos sutartimi įgaliotų asmenų ir savivaldybės vykdomosios institucijos paskirtų bendro naudojimo objektų administratorių veiklos priežiūros ir kontrolės vykdytojo paskyrimo“. Šias funkcijas direktorius pavedė rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Turto ir įmonių valdymo poskyriui. Šiek tiek anksčiau, gegužės pabaigoje, rajono Savivaldybės taryba patvirtino gyvenamųjų namų ir kitų bendrijų, taip pat ukmergiškių būsto administratoriaus priežiūros ir kontrolės taisykles. Taigi, nuo šiol savivaldybė turėtų vykdyti kompleksinius planinius būstų valdytojų veiklos patikrinimus, t. y. kontroliuoti ne tik daugelį gyvenamųjų namų administruojančią UAB „Ukmergės butų ūkis“, bet ir daugiabučių, garažų bendrijas.

„Gyventojai neturėtų patys ginčytis su valdytoju“

Kaip „Gimtajai žemei“ teigė rajono mero potvarkiu sudarytos Darbo grupės daugiabučių gyvenamųjų namų bendrosios nuosavybės administravimo klausimams spręsti narys Aleksandras Gražys, daugiausiai problemų Ukmergėje kyla dėl daugiabučius administruojančios Butų ūkio veiklos skaidrumo, vykdomų darbų, atsiskaitymų už juos teisėtumo.

„Taip jau nuo sovietinių laikų susiklostė, kad daugiabučių namų priežiūrą Ukmergės rajone vykdo vienintelis administratorius, nors teisės aktai leidžia tai daryti ir fiziniams, ir juridiniams asmenims, nekeliant beveik jokių kvalifikacinių reikalavimų, – savo mintimis dalijosi A. Gražys. – Kadangi nėra konkurencijos, dėl to dažniausiai blogėja teikiamų paslaugų kokybė ir atsiranda nusiskundimų. Juos turėtų nagrinėti savivaldybė, tačiau joje iki šiol nebuvo paskirtų asmenų, kurie būtų atsakingi už tokį darbą.

Tokia padėtis, matyt, egzistavo ne tik Ukmergėje, todėl Lietuvos Respublikos Seimas 2014 metų gegužės 15 dienos įstatymu įpareigojo Vyriausybę palengvinti daugiabučių gyventojų dalią. Todėl Aplinkos ministerija tų pačių metų liepos 24 dieną išleido ministro pasirašytą įsakymą, kuriuo patvirtino pavyzdines taisykles, reglamentavo namų valdytojų (administratorių) veiklos priežiūros ir kontrolės tvarką. Tuo vadovaujantis, savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimu turėjo būti paskirtas šios priežiūros ir kontrolės vykdytojas, turėjęs kontroliuoti daugiabučių valdytojus, nagrinėti gyventojų skundus.“

Pasak darbo grupės nario, Ukmergėje toks direktoriaus sprendimas atsirado tik po dviejų metų ir tik įsikišus Aplinkos ministerijai bei Vyriausybės atstovui Vilniaus apskrityje. Iki šiol, A. Gražio teigimu, namo valdytojo darbą epizodiškai prižiūrėjo ir kontroliavo patys gyventojai. „Dabar paskirtasis padalinys – Turto ir įmonių valdymo poskyris – turės vykdyti planinį visų namų valdytojų (bendrijų, administratorių) kompleksinį patikrinimą ne rečiau kaip kartą per trejus metus ir pagal gyventojų prašymus bei skundus atlikti neplaninius tikrinimu“, – konstatavo pašnekovas.

Pasiteiravus, ar daugiabučių gyventojams nuo to palengvės, A. Gražys konkretaus atsakymo nepateikė: „Teoriškai – turėtų, o praktiškai – laikas parodys. Tiesiog dabar gyventojai neturėtų patys ginčytis su valdytoju, o šį darbą patikėti atsakingiems už tai savivaldybės specialistams.“

„Už savo turtą atsako pats savininkas ar jo naudotojas“

Bendrojo naudojimo objektų valdytojų veiklos priežiūrą pavedus rajono savivaldybės administracijos Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Turto ir įmonių valdymo poskyriui, konkrečiai už šį darbą atsakingu paskirtas vyr. specialistas Sigitas Labanauskas. Jis turėtų sudaryti 2016 metų planinį patikrinimų grafiką, o pasibaigus kalendoriniams metams, savivaldybės administracijos direktoriui pateikti metinę veiklos ataskaitą.

„Gimtosios žemės“ kalbinto S. Labanausko nuomone, egzistuoja daug neatitikimų tarp prieš porą metų aplinkos ministro įsakymu „Dėl butų ir kitų patalpų savininkų bendrijų valdymo organų, jungtinės veiklos sutartimi įgaliotų asmenų ir savivaldybės vykdomosios institucijos paskirtų bendro naudojimo objektų administratorių veiklos, susijusios su įstatymų ir kitų teisės aktų jiems priskirtų funkcijų vykdymu, priežiūros ir kontrolės“ patvirtintų pavyzdinių taisyklių ir Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nuostatų.

„Ar valstybė ir savivaldybės gali kontroliuoti ir įtakoti privačią gyventojų nuosavybę? – retoriškai klausė S. Labanauskas. – Juk už savo turtą atsako pats savininkas ar jo naudotojas. Be to, aplinkos ministras, patvirtinęs minėtas priežiūros ir kontrolės pavyzdines taisykles, tik rekomendavo savivaldybėms parengti savas“. Neva dėl to Ukmergės rajono savivaldybė ir nesiskubino jų tvirtinti.

Pasak vyr. specialisto, ypač sudėtinga bus kontroliuoti jungtinės veiklos sutartimi sudarytas gyvenamųjų namų ar garažų bendrijas. „Vienos jų veikia gerai, o kitos visiškai neveiklios. Pavyzdžiui, yra aštuonbučių, kurių dalis savininkų išvykę gyventi į užsienį, o kiti – senyvo amžiaus, ligoti. Tam, kad būtų priimami kokie nors sprendimai, reikia, jog susirinktų daugiau nei pusė gyventojų, o kaip juos sukviesti… Kai kurių daugiabučių namų bendrijų pirmininkai jau nesusitvarko su jiems pavestu darbu, bet norinčių eiti jų pareigas neatsiranda. Kita problema – garažai. Mieste stovi ne vienas pastatų masyvas, bet bendrijos ten neįkurtos.“

S. Labanausko teigimu, iki šių metų pabaigos bus renkama informacija, visų bendrijų prašoma pateikti reikiamus dokumentus.

Kalbėdamas apie savivaldybės paskirto administratoriaus – UAB „Ukmergės butų ūkis“ – veiklą ir jos kontrolę, vyr. specialistas taip pat turėjo savo nuomonę: „Ši įmonė, kaip ir visos kitos savivaldybei pavaldžios bendrovės, ir anksčiau buvo kontroliuojama.“

Palikite komentarą apie straipsnį

  • jasius :
    kokia gali buti bendryja jei mes turim atskirus isejimus atskirus stogo plotus mes nieko bendro neturim su kaimynais
  • Idomu :
    Apie kokią privačią nuosavybę kalba savivaldybės atstovas, jeigu administratorius administruoja tik bendrąją nuosavybę?
  • regina :
    Ukmerges butu Ukis bando listi I bendriju veikla prisidengdamas socialiniais butais kurie priklauso savivaldybei lenda I bendrijos vidaus reikalus vaidindami soc. butu ginejus elgiasi kaip putinai kurie gina rusakalbiu teises kitose valstybese
  • To įdomu :
    Elementariai... Tam išsirenkame namo atstovą, kuris derina sąmatą, kontroliuoja darbus...štai ir visa paslaptis...
  • daugiabučio gyventojas :
    Mes patys esam daugiabučio savininkai, tai jei ką samdom, tai ir turim kontroliuoti kaip ir už kiek atliko darbus. Prie ko čia savivaldybė.
    • Idomu :
      Gal pasidalinsit patirtimi, kaip jūs visi savininkai samdot ir kaip kontroliuojat. Na, nebent jūs - bendrija?
  • drg :
    Darbas bus tik popieriuje. Niekas nuo to nepasikeis, kaip taikė aukštus įkainius už lemputės įsukimą, taip ir toliau bus. Savi savų neskriaus...
    • O ... :
      tuos įkainius Jūs patys tvirtinate ir po to pykstate?
    • Anonimas :
      Tai kokia problema patiems pasikeisti lemputę? O jei kviečiat, tai ir mokat....
      • Idomu :
        O lemputei susimetate?
  • Taigi :
    Matyt, korespondentė savivaldybės atstovą užklupo labai netikėtai, nes 'biednas" atsakinėjo į klausimus net nepaskaitęs įstatymų.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas