I. Kaupaitienė prie kilimo ,,Švelnus pūkeli, ar žinai…“

Kultūra

Ukmergiškiai kūrė kilimus iš žolynų

Virginija SAVICKIENĖ

Liepos 23–25 dienomis Anykščiuose šurmuliavo Miesto šventė. Labiausiai visų laukiamas ir lankomas buvo tarptautinis floristinių kilimų konkursas. Jame visi darbai kurti iš įvairių gėlių, žolių, sėklų, uogų ir net kavos tirščių.

Šiemet profesionalų ir megėjų grupėse varžėsi 25 komandos iš Lenkijos, Vokietijos, Italijos, Anykščių miesto ir rajono bendruomenės bei VšĮ Ukmergės jaunimo laisvalaikio centras ir UAB ,,Ukmergės butų ūkis“ komandos. Abiem mūsų rajono įstaigoms kilimus kūrė Ilona Kaupaitienė su draugų komanda.

Bibliotekų metams skirtas ukmergiškės darbas pripažintas originaliausiu.

Bibliotekų metams skirtas ukmergiškės darbas pripažintas originaliausiu.

Ukmergės jaunimo laisvalaikio centro kilimas ,,Švelnus pūkeli, ar žinai…“ pristatytas mėgėjų grupėje. Šis floristinis kūrinys buvo pagamintas iš kelių rūšių žolių, rūgštynių sėklų, gubojos ir sąmanų. Žolynuose atrasti spalvas ir iš jų pateikti kompozicijas – tai išskirtinis I. Kaupaitienės kūrybos bruožas.

UAB ,,Ukmergės butų ūkis“ darbas dalyvavo tarp 19 profesionalų grupėje kurtų kilimų. Šioje grupėje nugalėjo italų komandos pagal paruoštus trafaretus darytas kilimas. Jis visus kitus nustelbė spalvų ryškumu – italai naudojo kavos tirščius, ryškias chrizantemas, gvazdikus ir kitas gėles. I. Kaupaitienės floristinis kilimas buvo skirtas Bibliotekų metams. Jis vaizdavo ant staltiesės gulinčią pirmąją lietuvišką knygą – M. Mažvydo ,,Katekizmą“ ir knygnešio maišą su žvake. Viskas buvo kruopščiai apklijuota liepų žiedynlapiais. Autorės kūrinys įvertintas kaip vienas originaliausių, turintis idėją bei prasmę.

Ukmergiškė I. Kaupaitienė jau trečią kartą dalyvavo floristinių kilimų konkurse. 2014-iais ji debiutavo su Anykščių rajono Svirnų kaimo bendruomene sukūrusi kilimą ,,Gyvenimas sukasi ratu“. Tuomet autorė sulaukė daug dėmesio dėl neįprastos kilimo pagrindui panaudotos medžiagos – keturių atspalvių smulkiai karpytų beržo šakų. Praėjusiais metais taip pat su šia kaimo bendruomene autorės sukurtas floristinis kūrinys buvo skirtas Regionų metams ir vadinosi ,,Mes visi – viena Lietuva“. Smilgų, sėklų, šiaudų pagalba kilime menininkė pavaizdavo penkis Lietuvos regionus. Šis ukmergiškės darbas buvo paskelbtas originaliausiu.

Nuotraukos AUTORĖS

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas