Prezidentę sutiko Vilma Šidlauskienė. Dešinėje – R. Janickas, Tulpiakiemio bendruomenės pirmininkė Danguolė Vinckienė.

Aktualijos, Naujausi

„Geri darbai gali prasidėti nuo vieno neabejingo žmogaus“

Antradienį į Siesikų seniūnijos Tulpiakiemio miestelį atvyko šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Ji atsiliepė į neseniai įsikūrusio Vaikų dienos centro laišką, kurio autoriai prašė kartu su kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriais padėti šiame kaime gyvenantiems vaikams.

Prezidentę ir kitus svečius sutiko vietos gyventojai, taip pat rajono vadovai – meras Rolandas Janickas, mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė.

Su mamomis kalbėjosi „už uždarų durų“

Tulpiakiemio vaikų dienos centras pradėjo veikti balandžio mėnesį, jo kūrimo iniciatorė – tulpiakiemietė Vilma Šidlauskienė. Iš pradžių manyta glaustis bendruomenės namuose, tačiau paaiškėjus, jog norinčių lankyti dienos centrą vaikų yra žymiai daugiau, nutarta pasinaudoti buvusios mokyklos pastatu.

Dienos centrą lanko socialinės rizikos šeimų vaikai. Tulpiakiemyje tokiose šeimose auga net 39 mažyliai, o apskritai miestelyje yra 50 vaikų. Be to, čia yra nemažai gyventojų, turinčių priklausomybių. Centre dirba dvi etatinės darbuotojos.

Į susitikimą su prezidente pakviestos visos socialinės rizikos šeimų mamos. D. Grybauskaitė su jomis bendravo „už uždarų durų“ – nedalyvaujant kitiems asmenims.

Po to vyko pasitarimas su rajono savivaldybės, nevyriausybinių organizacijų atstovais, kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriais, kitais specialistais. Buvo kalbama apie socialinio saugumo padėtį rajone bei priemones, siekiant mažinti socialinės rizikos šeimų skaičių ir užtikrinti jose augančių vaikų saugumą, pagalbą gydantis nuo priklausomybių.

Reikia keistis patiems ir keisti artimiausių žmonių gyvenimus

Po to prezidentė visiems susirinkusiems kalbėjo, jog važiuodama į Tulpiakiemį apie šį miestelį ir esamą situaciją daug žinojo, tačiau atvykusi susitiko, pamatė tuos žmones, kurie investuoja į centrą, gelbsti paduodami ranką, traukiančią iš liūno, kurių dėka bendruomenė šviesėja, turi daugiau vilties atsistoti ant kojų.

D. Grybauskaitė pažymėjo, jog pradžia padaryta savanorystės pagrindu ir žmonių entuziazmu bei rimtu valdžios palaikymu. „Tulpiakiemio vaikų dienos centras – geriausias įrodymas, kad geri darbai gali prasidėti nuo vieno neabejingo žmogaus. Per trumpą laiką įgyvendinta idėja jau duoda rezultatų – dešimčių žmonių gyvenimas čia ėmė keistis, socialinės rizikos zonoje atsidūrę žmonės ir vaikai pajuto, kad jie kažkam rūpi“, – teigė šalies vadovė.

Ji taip pat pastebėjo, jog socialinei atskirčiai mažinti neužtenka vien tik socialinių darbuotojų. „Būtinos pačios bendruomenės pastangos susivienyti ir turėti bendrą tikslą – norą keistis patiems ir keisti artimiausių žmonių gyvenimus. Jautrumas žmogui, bendras susitelkimas, iniciatyva net tokiame skauduliu virtusiame kaime gali daryti stebuklus“, – akcentavo šalies vadovė.

Anot D. Grybauskaitės, panašios gyvenvietės visoje šalyje reikalauja ypatingo savivaldybių vadovų dėmesio. „Socialinės rizikos šeimose auga apie 19 tūkstančių Lietuvos vaikų, todėl savivaldybėms būtina turėti aiškią strategiją, kaip spręsti socialinės atskirties problemas ir realiai pasirūpinti šeimomis bei vaikais. Būtina teikti realius šeimos poreikius atitinkančias paslaugas, plėsti socialinių ir psichologinių paslaugų spektrą, skatinti savanorystę, įsileisti nevyriausybines organizacijas, suteikti normalius įrankius ir žinias socialiniams darbuotojams. Norint sumažinti socialinių problemų – tai neatidėliotini ir būtini žingsniai“, – pažymėjo šalies vadovė.

Kartu – ir kampanijos ambasadoriai

Su prezidente kartu atvyko kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriai Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Daiva Žeimytė, broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai.

Atsirado nuolatinis globėjas

Paprašytas pasidalyti mintimis apie susitikimą su šalies prezidente meras R. Janickas „Gimtajai žemei“ sakė, kad jis buvo labai naudingas – aptarti aktualiausi su socialinėmis problemomis susiję klausimai, taip pat kalbėtasi apie tolesnę Tulpiakiemio dienos centro veiklą. „Labai svarbu, kad prezidentūros inicia-tyva atsirado nuolatinis Dienos centro globėjas – įmonė ,,Thermo-Fisher“, kuri pasiruošusi naująją įstaigą paremti ir finansiškai, ir savo darbuotojų savanoryste“, – teigė meras.

Jis taip pat pridūrė, jog šiam pastatui būtinas remontas, todėl ruošiamasi keisti stogą, langus, sutvarkyti krosnį.

Turėtų būti kiekvienoje bendruomenėje

Savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyriaus vedėja A. Leonavičienė „Gimtajai žemei“ papasakojo, jog mūsų rajone jau yra septyni dienos centrai, paskutinis duris atvėrė Trečiojo Antakalnio kaime. Šias įstaigas lanko 157 vaikai, iš kurių 117 – augantys socialinės rizikos šeimose. Tulpiakiemio dienos centras buvo steigiamas vykdant projektą, pagal kurį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skyrė 14 419 eurų, savivaldybė – 1 458. „Rajone yra 240 socialinės rizikos šeimų, jose auga 478 vaikai, – vardijo skaičius A. Leonavičienė. – Jiems visiems reikia dėmesio, rūpesčio, normalių mokymosi, gyvenimo sąlygų, todėl būtina, kad tokie dienos centrai atsirastų kiekvienoje bendruomenėje.“

Vedėja įsitikinusi, kad šios įstaigos turėtų teikti ir psichologo paslaugas, vykdytų mokymus tokių šeimų tėvams, padėtų spręsti ir suaugusiems kilusias problemas.

Giedriaus AUGLIO nuotraukos

D. Grybauskaitė su vaikais žaidė didžiuliais šachmatais.

D. Grybauskaitė su vaikais žaidė didžiuliais šachmatais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas