M. Kosta Ukmergėje.

Žmonės

Aplink pasaulį – dviračiu

Praėjusį šeštadienį ne vieno praeivio dėmesį Ukmergėje patraukė jaunas dviratininkas. Matėsi, jog vaikinas ne vietinis – ir ne tik dėl pietietiškos išvaizdos, bet ir dėl to, jog susidomėjęs dairėsi į šalis, stebėdamas miestą. Sustojęs prie IKI prekybos centro pasiteiravo čia sutikto vyriškio, kur jis Ukmergėje galėtų pasistatyti palapinę, kad galėtų pernakvoti. Taip užsimezgė pokalbis, kurio metu paaiškėjo, kad užsienietis – tai 28 metų brazilas Markas Kosta, dviračiu keliaujantis aplink pasaulį.

Viešbutyje – per brangu

Pasiūlius keliautojui apsistoti viešbutyje, šis papurtė galvą: jam tai yra per brangu. Nors su dviratininku bendravęs vyriškis Simonas – ne vietinis, jis Ukmergėje tik viešėjo, vis dėlto nutarė padėti svečiui. Paskambinęs ukmergiškei Aldonai, pas kurią buvo atvažiavęs, iš jos sužinojo kelių galinčių pagelbėti asmenų telefonus. Tačiau savaitgalį vieni buvo išvykę, kiti teigė neturintys tokios galimybės.

Kadangi pigios nakvynės paieškos buvo bevaisės, Aldona pasiūlė brazilui pernakvoti jos namuose. Čia visi ilgai bendravo, klausėsi svečio pasakojimų ir patys pristatė Lietuvą.

Paskui vaikystės svajonę

M. Kosta gyvena Brazilijoje, turi tėvus, du brolius. Jis baigė universitetą, dirbo naftos perdirbimo įmonėje. „Gyvenu šalies šiaurės rytuose, Bahijos valstijoje esančiame Salvadoro mieste. Tai senas miestas, įkurtas 1549 metais, iki 1763 metų buvo Brazilijos sostinė. Dabar jame gyvena 2,71 mln. žmonių.

Salvadoras išsidėstęs vandenyno pakrantėje, į čia esantį didžiulį uostą atplaukia daug laivų, – pasakojo Markas. – Dar vaikystėje žiūrėjau į tuos laivus, galvojau, kas tie vyrai, kurie juos valdo, kur jie plaukia ir ką mato tolimose šalyse. Svajojau, kad kada nors ir aš leisiuosi į kelionę, pažinsiu pasaulį, kuris mane supa, suprasiu, kas aš jame esu.“

Prieš pusantrų metų vaikinas nutarė įgyvendinti savo svajonę. Keliauti susiruošė neturėdamas daug pinigų, pasiimdamas tik reikalingiausius daiktus.

Pakilo į 5 000 metrų aukštį

Pirmiausia brazilas kirto kaimyninio Paragvajaus sieną. „Tai buvo mano pirmoji tokia kelionė. Daug ko nežinojau, teko visko mokytis“, – neslėpė keliautojas.

Įveikus visas kliūtis, maršrutas vedė į Urugvajų. Po to, minant pedalus per Argentiną, Peru, Čilę, teko važiuoti Andų kalnais. Argentinos ir Čilės pasienyje Markas pakilo į 3 557 metrų aukštį, o Peru ir Bolivijos valstybių siena, netoli Titikakos ežero, yra 5 000 metrų aukštyje.

„Pasiekęs Čilę, pirmą kartą pamačiau dykumą. Tai buvo nepakartojama, mane sužavėjo begalinė platybė, didžiulė erdvė“, – prisiminė brazilas.

Paskutinis jo kelionės Pietų Amerikoje taškas – Kolumbija.

Lyg pasaka, kai norisi kuo daugiau sužinoti, patirti, atrasti

Po to M. Kosta išskrido į Nyderlandus ir pradėjo kelionę po Europą. Vyras dviračiu riedėjo Olandijos, Belgijos, Prancūzijos, Kroatijos, Austrijos, Vokietijos keliais, pasiekė ir Lietuvą.

Per visas keliones jis susidūrė su daug iššūkių. Tai – ir oro trūkumas aukštuose kalnuose, ir gausūs lietūs, permerkiantys visą iki siūlo galo, ir netgi europietiškos žiemos išbandymai.

M. Kosta nakvoja kempinguose, palapinę statosi paežerėse, pamiškėse. Vaikinas prisipažįsta, kad taip jis susilieja su gamta, grožisi saulėlydžiais ir rytmetine migla ant ežerų. „Visas buvęs nerimas išnyksta pamačius horizonte raudoną besileidžiančią ar ryškią tekančią saulę, įsiklausius į slėpiningus miško garsus ar ramaus vandens pliuškenimą, panirus į sūrias jūros bangas. Gyvenimas tampa lyg pasaka, kai norisi vis daugiau sužinoti, patirti, atrasti“, – dalijosi įspūdžiais dviratininkas.

Vertindamas savo kelionę Markas teigė, kad anksčiau jis žinojo tik vieną pasaulio dalį, dabar jis pamatė ir tą kitą, kuri yra visiškai skirtinga negu jo gimtinė. Tai labai praturtino jo dvasinį pasaulį.

Nesutiko blogų žmonių

Skirtingai negu kai kurie kiti keliautojai, kurie ką nors reklamuoja ir dėl to turi finansinių rėmėjų, juos nuolat lydi operatoriai, kiekvieną žingsnį seka žurnalistai, M. Kosta keliauja savo lėšomis. Sunku patikėti, tačiau jo dienos biudžetas – 3-4 eurai. Jis prisipažino, kad sutiko daugybę gerų žmonių, iš kurių sulaukė ir materialinės, ir moralinės pagalbos. Vaikinas prisiminė atvejį, kai labai sunkiu momentu žiemą būnant Austrijos Alpėse jam padėjo net kelios šeimos.

Brazilas, taupydamas pinigus, nakvynei apsistoja ne tik gamtoje, bet ir priemiesčiuose, dažniausiai apleistuose namuose. Jis pasakojo, kad tik vienoje vietoje, netoli Kauno, patyrė incidentą. Markas išsirinko vieną tokį būstą, tačiau po kiek laiko prisistatė „bomžas“, kuris pareiškė, kad vaikinas „užėmė jo čiužinį“ ir pareikalavo palikti patalpas. Teko ieškoti naujos nakvynės vietos…

Įveikė devyniolika tūkstančių kilometrų

Viešėdamas Aldonos namuose, jis buvo pavaišintas įvairiais valgiais, taip pat pasiūlyta atsigaivinti alumi bei paragauti kiek stipresnių gėrimų. Tačiau keliautojas mandagiai atsisakė, kadangi alkoholio visiškai nevartoja.

Vaikinas papasakojo, kad per pusantrų metų jis nuvažiavo 19 000 kilometrų, taip apsilankydamas 27 šalyse. Per dieną dviratininkas įveikia apie šimtą kilometrų.

Markas pasidalijo ir ateities planais. Sekmadienį iš Ukmergės jis pasuko link Utenos, po to keliavo per Latviją. Kad nereikėtų dar kartą pajusti šalčio išbandymų, M. Kosta žiemą tikisi praleisti važiuodamas per Graikiją…

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas